sunnuntai 27. toukokuuta 2012

Intiassa RSI-signaali

Maailman pörsseissä tilanne ei näytä juuri muuttuneen viimeisen viikon aikana. Poikkeuksen tekevät Intian ja Ranskan pörssit, jotka ovat tuottaneet lyhytaikaisen ostosignaalin RSI-divergenssin kautta (joka voi ehkä olla jo ohikin). Ranskassa ilmenee lisäksi MACD-divergenssi, mutta MACD on edelleen negatiivinen, mikä ei ole hyvä merkki. RSIn liukuvat keskiarvot ovat kuitenkin molemmissa maissa lukemissa, joista harvoin lähtee pitkiä nousuja. Saksa ja USA ovat tuottaneet vain konvergenssisignaaleja, jotka merkitsevät pörssilaskun vaaraa. Ranskan pörssin signaalia selittää ehkä se, että indeksit ovat tippuneet muita maita alemmalle tasolle eli lähelle viime elokuisia pohjia. Suomen tilanne (OMXH25) on samankaltainen kuin Saksassa ja USAssa eli pidempiaikaisesta pörssinoususta ei näiden indikaattorien mukaan ole merkkejä. Intian divergenssisignaali voi kuitenkin olla ainakin lyhyellä tähtäimellä hyvä merkki pörssikurssien kannalta.

Sakssassa ja USA:ssa FastStochastics(6 päivää) on pitkään kieppunut laskulukemissa, kun sen liukuva keskiarvo (6 päivän) on pysynyt 50 pisteen alapuolella. Viimepäivinä keskiarvo on kuitenkin noussut erityisesti Intiassa, mutta itse en lähde tekemään tästä pitkälle meneviä johtopäätöksiä, sillä CCI on tuottanut aika todennäköisen myyntisignaalin, eikä RSIn keskiarvo ole lähellä 40 pistettä vaan alle. Tämä voi olla merkki siitä, että Intian RSI-ostosignaalikin on jo ohi. Saksassa ja USAssa CCI ei ole tuottanut ostosignaalia, sillä sen 10 päivän arvo on pysynyt 20 päivän yläpuolella. Tämä voi merkitä nousun jatkumista lyhyellä tahtäimellä, mutta todennäköisemmin se on nähdäkseni myyntisignaali. Paras mahdollinen ostohetki se ei ole edes lyhyellä tähtäimellä.

Kullan hinta näyttää kieppuvan samoin kuin pörssit USAssa ja Saksassa. Ehkä tämä on merkki paineista euron arvon laskuun suhteessa dollariin, mutta tämä on vain spekulointia. Valuuttojen arvoja en ole sen enempää analysoinut.

Teknisestä näkökulmasta näyttää siltä, että pitkäaikaisesti parempaan tilaan päästään pörsseissä vasta viikkojen jälkeen. Tämä edellyttää lyhyitä nousuja ja laskuja edellisten pohjien alapuolelle. Viikoissa indikaattorit voivat kuitenkin ehtiä asentoon, jota pidempiaikainen pörssinousu edellyttää. Toisaalta tämä voi joskus tapahtua lyhyemmässäkin ajassa, joten säännöllinen tarkastelu on paikallaan. Intiassa esiintyvä RSI-divergenssisignaali voi kuitenkin olla merkki lyhytaikaisesta pörssinoususta ja sitä seuraavasta laskusta, jonka seurauksena sama signaali esiintyisi myös muissa pörsseissä. Kesän aikana näitä voi odotella.
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.