keskiviikko 13. kesäkuuta 2012

Uutisotsikot ja todellisuus

Maanantaina Kauppalehti kirjoitti, että "usko Espanjan hätäapuun lopahti" ja tämä sai pörssit laskuun lupaavan nousuaamun jälkeen. Itse kirjoitin perjantaina tekniseen analyysiin perustuen:


"Tuntikaavio kuitenkin kertoo myös, ettei varsinaista nousun lopettavaa RSI-divergenssiä ole vielä näkynyt, mikä saattaa merkitä pientä pörssipiikkiä vielä tulevina päivinä, ennen kuin lasku päivätasolla jatkuu." (koskee DAXia)

Tämä karhumainen pörssipiikki tuli sitten heti maanantaiaamuna ja sen jälkeen pörssit ovat olleet laskusuunnassa. Espanjan tukipaketista kohistiin viikonloppuna sen jälkeen kun itse olin kirjoittanut oman näkemykseni. Pörssin suunta oli siis selvästi nähtävissä jo perjantaina teknisen analyysin kautta, ennen kuin Espanja edes oli pyytänyt tukipakettia, joka sitten katsottiin aamunousun syyksi.

Kauppalehden uutinen antaa siis asiasta väärän kuvan. Uskoa, että Espanjan tukipaketti saisi pörssit nousuun pitkäaikaisesti ei ole milloinkaan ollutkaan.

CNBC:llä asiasta kerrottiin avoimemmin ja todettiin, että usein osakkeita ei haluta pitää viikonlopun yli, mutta nyt perjantaina oli poikkeus. Miksi? Syyksi kerrottiin Espanja, mutta tuntikaavio S&P500ssa ennusti selkeästi RSI-divergenssisignaalia maanantaiksi tai tiistaiksi. Ja tällöin indeksi on korkeammalla, joten myyntihetki ajoittui siihen.

Tällä hetkellä lasku näyttää jatkuvan, mutta ei välttämättä enää pitkään, sillä RSI alkaa näyttää siltä, että divergenssisignaali voi syntyä seuraavien päivien aikana. Tämä merkitsisi uutta pohjaa, johon edellisistä poiketen liittyisikin ostosignaali. Tekninen analyysi saattaakin siis lähipäivinä paljastaa, että kaikki "pelot" on jo luettu osakkeiden hintoihin - ja ehkä ne "pelotkin" osoittautuvat vain peloiksi.

Viimeksi tein myös pientä analyysia Rautaruukista ja RSI-divegenssisignaalin puuttuessa ennustin, että osake tekee uudet pohjat. Näin kävikin tänään ja samalla osake on tehnyt divergenssisignaalin. Muutama seuraava päivä voi olla tälle osakkeelle sopiva ostohetki, mikäli uskoo RSI-signaaleihin (historia kertoo, että niihin on järkevää uskoa). Toisaalta aikaa voi vielä kulua, että RSIn ja FastStochasticsin liukuvat keskiarvot hilautuvat nousulle suosiollisempaan suuntaan.  Nokian osake puolestaan on tehnyt RSI-ostosignaalinsa jo aikoja sitten ja osake on pitänyt hyvin hintansa pohjan jälkeen. Nousevat konvergenssinsignaalit(RSI, CCI, FastStoch.) päivätasolla antavat aiheen olettaa, että osake on matkalla uusiin huippuihin kunhan lyhyen tähtäimen laskuista päästään. Nousun aikana jokainen lasku on vain uusi ostotilanne ja vahvistaa nousua.
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.