lauantai 5. toukokuuta 2018

Kuilun reunalla?

Teknisestä näkökulmasta maailman indeksit ovat tällä hetkellä "kuilun reunalla" ja seuraava horjahdus suuntaan tai toiseen saattaa olla hyvinkin ratkaiseva.

Indeksit ovat nousseet pidempään mitä lyhytaikaiset RSI:n laskevat trendilinjat ovat antaneet aiheeksi olettaa. Samalla RSI on rikkonut lyhytaikaisia laskevia trendilinjoja ja osoittanut ettei se ole viitsinyt laskupotentiaalista välittää. Tämä on tyypillistä sahaavasssa ja nousevassa markkinassa. Sahaava markkina "pelaa aikaa" RSI:n näkökulmasta. Kyseinen markkinatilanne kuluttaa RSIssä (trendilinjassa) näkyvän nousu- tai laskupotentiaalin ajan sahaamiseen ja kun aika tulee täyteen voi reaktio olla nopea. Tällä hetkellä esimerkiksi SP500:n viikkonäkymässä ja DAXin viiden tunnin näkymässä nousupotentiaali RSIssä alkaa olla käytetty ensi viikona aikana. Sahaava markkina saattaa siis tulla tiensä päähän ja reaktio alas voi olla nopea. Tämän viikon kehitys markkinoilla mahdollistaa käänteen tapahtumisen ensi viikolla, mutta markkinan ei tietenkään "ole pakko" kääntyä. Mikäli se näin tekee analyysissa se vain huomataan. Mikäli markkina siis ensi viikon alussa nousee vähän ja kääntyy sitten laskuun saatamme olla kääntymässä kuilun reunalta alas. Tämä kehitys muodostaisi indekseihin uuden RSI-divergenssin alas päin. Toisaalta osa indeksien trendilinjoista mahdollistaa myös nousun jatkumista, joten tilanne on vaikea analysoitavaksi. Epäselvässä tilanteessa kannattaa turvautua johonkin yksinkertaiseen peukalosääntöön.

Indeksien 200 päivän liukuvaa keskiarvoa on helppo seurata. Markkinatilanne on siinä mielessä huvittava tällä hetkellä että indeksit ovat päätyneet teknisesti samankaltaiseen tilanteeseen (hieman 200 päivän liukuvan keskiarvon yläpuolelle). Euroopan indeksit ovat kyntäneet ja nousseet nykytilaan, kun taas USAn indeksit ovat polkeneet paikallaan viikkokausia. Lopputulos on kuitenkin sama. Mikäli indeksit tästä tippuvat 200 MA:n alapuolelle voimme olla selkeässä romahduksessa, mikäli nousu jatkuu voimme ehkä olla rauhassa jopa loppukesään/syksyyn asti laskun kannalta.
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.