Sijoittajapsykologia

"Kursseja pitää seurata jatkuvasti. Ne saattavat taas olla muuttuneet. Laskevatko ne nyt, vai nousevatko. Hurraa, nyt ne nousevat. Apua, nyt ne laskevat. Missä ne nyt menevät kun juuri ne katsoin? Ahdistaa ja panikoin. Myyn ja ostan. Koko muu maailma on unohtunut."

Onko tilanne tuttu? Onko sijoittamisesta tullut liian iso osa elämääsi. Jos sijoittaminen on alkanut hallita kaikkea liikaa, kannattaa muistaa sijoittamisen psykologian perusajatus: "rauhallisuus on sijoittajan suurin hyve". Ilman rauhallisuutta ja järkeviä perusteltuja päätöksiä sijoittaminen on turhaa.

Itse käytän seuraavia ohjeita:

1. Älä anna suurta painoarvoa päivittäisille kurssimuutoksille, vaan seuraa teknisisä indikaattoreita. Ne liikkuvat paljon hitaammin ja kertovat pidemmän tähtäimen kehityksestä.

2. Tarvittavan informaation teknisistä indikaattoreista saa muutamassa minuutissa. Tee itsellesi jokin systeemi, jolla muistat tarkistaa olennaisimmat asiat esim. kerran päivässä. Tämä on aivan riittävää, mikäli et ole päivätreidari.

3. Harjoittele rauhallisuutta ja tyyneyttä tunnollisesti. Seuraavan metodin tehokas vaikutus on tieteellisesti todistettu. Varaa aikaa 10-15 minuuttia. Istu hyvässä asennossa tuolissa ja pistä silmät kiinni. Toista sanaa "rauha" mielessäsi jokaisella uloshengityksellä. Jätä sanan loppu soimaan mieleesi aina kun sanot sen.

4. Muista, että vain rauhallisuus mahdollistaa järkevien päätösten tekemisen. Sijoittaminen on pääasiassa tylsää odottamista ja hyviä sijoituspäiviä on vain muutama vuodessa.

5. Tee itsellesi hyvin selväksi millainen sijoittaja olet. Millaisella aikavälillä sijoitat ja mihin kohteisiin? Mikä on todellinen tuottotavoitteesi? Vastauksesi näihin kysymyksiin ei tulisi muuttua sijoitusten tekemisen aikana, sillä se sekoittaa tilannetta. Varmista, että analysoit pörssiä sellaisten mittareiden avulla, jotka sopivat sijoitustyyliisi.
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.